Bevrijders

Vanuit de omgeving van Nijmegen trekt de 2de Canadese divisie begin april richting Groningen en de 3de divisie richting Friesland.

Daarbij worden de Royal Canadian Dragoons ingezet om een wig te drijven tussen de Duitsers in Groningen en West-Nederland door zo snel mogelijk door te stoten naar de Waddenzee bij Dokkum. Zij hebben verkenningseenheden met snelle voertuigen.

De Dragoons zijn in december 1943 geland op Sicilië. Ze hebben de veldtocht door Italië meegemaakt en zijn in februari 1945 vanuit Marseille bij Nijmegen aangekomen.

In de nacht van 7 op 8 april landen Franse parachutisten in Drenthe en Zuidoost Friesland. Zij bereiden de komst van de Canadezen voor door bruggen veilig te stellen en verwarring te stichten.

Op 12 april worden Elsloo, Boyl, Noordwolde en Oldeberkoop als eerste Friese dorpen bevrijd en op 13 april Appelscha en Oosterwolde. De Dragoons krijgen daarbij hulp van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS). Op 14 april bevrijden ze Drachten en op 15 april bereiken ze de Waddenzee.

Bevrijders
 
Button