Volgend artikel

1939 Oorlogsdreiging

Op 1 september valt het Duitse leger Polen binnen. Engeland en Frankrijk, de geallieerden genoemd, verklaren Duitsland daarop de oorlog. Italië kiest de kant van Duitsland. Het is het begin van de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, die in 1933 met zijn nazipartij aan de macht kwam, heeft daarna een sterk leger opgebouwd en in 1938 Oostenrijk en een deel van Tsjechoslowakije bezet.

Als gevolg van de door Hitler aangewakkerde Jodenhaat worden Joodse eigendommen vernield en vluchten Joodse families naar het buitenland.

Het neutrale Nederland bereidt zich voor op een mogelijke oorlog. Op 29 augustus wordt de mobilisatie afgekondigd en worden 200.000 militairen opgeroepen voor de landsverdediging. De in 1932 opgerichte Nationaal Socialistische Beweging (NSB) onder leiding van Aitem_330nton Mussert sympathiseert met de ideeën van Hitler.

In Smallingerland is de bevolking de economische crisis van de dertiger jaren nog nauwelijks te boven gekomen. Als kostwinners worden opgeroepen voor de mobilisatie wordt het er voor vele gezinnen niet gemakkelijker op. In verband met dreigende schaarste van levensmiddelen wordt een voedseldistributiesysteem van kracht.

1939 Oorlogsdreiging
 
Button