Vorig artikel Volgend artikel

Drachtstercompagnie Folgerster Loane 70, 72, 74 en 76

Gemeentelijke monumenten

In de buurtschap Luchtenveld aan de Folgersterloane vormen de kerk, pastorie, begraafpaats en twee woningen sinds 1928 een bijzonder geheel. Opdrachtgever voor de bouw was Berend Overdijk, die hier een plek vond om gehoor te geven aan zijn levenslange roeping om te evangeliseren.

Centraal in het buurtje staat de kerk, met het getuigend opschrift JEZUS LEEFT. Het is al het tweede kerkje op die plaats, want het eerste, met een rieten kap, brandde in 1932 af. De nieuwbouw werd voorzien van een pannendak. Achter het kerkje ligt een kleine begraafplaats, waarop een stenen baarhuisje is gebouwd. Naast de kerk staat de pastorie, die de naam Huize Vrede draagt. In de woning met bedrijfsgedeelte woonde eerst de zuster van Berend Overdijk met haar man, die er een fietsenzaak begon. Al na drie jaar werd de fietsenzaak opgeheven, waarna de woning werd verhuurd als smederij. Het andere huis werd bewoond door de ouders van Overdijk en een zuster.
Berend Overdijk werd in 1918 filiaalhouder van het meubelbedrijf van zijn vader. Hij preekte her en der, vaak als vervanger, en werd in de jaren twintig gevraagd als voorganger door een groep gelovigen uit Houtigehage en Rottevalle, die zich in de Hervormde Kerk niet meer thuis voelden. Overdijk en zijn vader trokken zich terug uit het zakenleven en stichtten samen de kapel. De kerk van Overdijk bleef zelfstandig en erkende naast de Bijbel geen enkele leer, dogma of catechismus. De kerk bleef klein, jarenlang kwamen er ongeveer twintig gelovigen uit de omliggende dorpen. Toen Berend Overdijk in 1973 stopte werd hij opgevolgd door zijn zoon Jan, die ook na de dood van zijn vader in 1977 plichtsgetrouw de zondagse diensten hield, ook al kwam er niemand meer. Jan Overdijk overleed in 1997 en werd begraven op het kleine kerkhof. Enkele jaren is het kerkje nog in gebruik geweest door het evangelisatiekorps Ekklesia. Kerk en pastorie zijn sinds 2006 eigendom van kunstenaar en alternatief genezer Jan B. Woudstra.

Drachtstercompagnie Folgerster Loane 70, 72, 74 en 76
 
Button