Drachten Zuidkade 35

Gemeentelijke monumenten

Drie geslachten Zoovele bewoonden dit herenhuis, dat in 1890 waarschijnlijk in opdracht van beurtschipper Uilke Oenes de Jong is gebouwd. Jan Andries Zoovele, tabaksfabrikant, kruidenier en handelaar in spek liet als tweede eigenaar enkele verbouwingen uitvoeren.


Na diens zoon Andries werd kleinzoon Theo Zoovele rond 1933 eigenaar. In zijn opdracht werd het huis gedeeltelijk vernieuwd, naar een ontwerp van architect Cees Rienks de Boer. Op de begane grond werd de keuken vervangen en er kwam een aparte berging. Aan de voorzijde werden spreekkamer en wachtruimte veranderd in een eetkamer en een grote hal met een royale trap. Op de verdieping werd de indeling van de slaapkamers veranderd en er kwam een badkamer.
In 1948 liet Theo Zoovele naast het huis de afgebrande garage herbouwen voor zijn eigen auto en die van de vertegenwoordiger. Boven de deur kwam een forse gevelsteen met de letters Th. Z.
In 1967 liet tandarts R.A. de Vries achter de garage de praktijkruimten uitbreiden.

Het aanzicht van de woning bleef bij al die aanpassingen ongewijzigd. De symmetrische voorgevel heeft in het midden een betegelde portiek met een deur die is versierd met smeedijzeren decoraties in Art Nouveaustijl. Daarboven is een rijk versierd balkon met openslaande deuren en daarboven steekt uit het dak een kleine kapel.

Drachten Zuidkade 35
 
Button