Vorig artikel Volgend artikel

Drachten Torenstraat 3-21/Houtlaan 22-26/Oosterstraat 23-27

Gemeentelijke monumenten

De Papegaaienbuurt heet dit gedeelte van de Torenstraat weer sinds 1988, toen de oorspronkelijke kleuren op het houtwerk van de zestien woningen en de tegenovergelegen Rijkslandbouwwinterschool zijn teruggebracht.

De huizen aan de Torenstraat, Oosterstraat en Houtlaan zijn in 1920 in opdracht van de gemeente gebouwd naar een ontwerp van C.R. de Boer, die beeldend kunstenaar Theo van Doesburg vroeg om een kleurontwerp te maken. Van Doesburg, wereldberoemd geworden als schilder, architect en voorman van De Stijl, had de loop naar Drachten gekregen door zijn contacten met de broers Evert en Thijs Rinsema. Van Doesburg ontwierp voor de woningen een schema met de primaire kleuren rood, blauw en geel, met daarnaast wit, zwart en grijs. Verder maakte hij kleurontwerpen voor de interieurs van de woningen en de bijbehorende tuinen. De kleuren zorgden in Drachten voor veel opschudding en leverden de woningen de bijnaam Papegaaienbuurt op. Binnen een jaar na de oplevering werd het houtwerk overgeschilderd in de meer vertrouwde kleuren wit en groen.
Toen eind jaren zeventig internationaal de aandacht en waardering voor De Stijl opleefde, rees ook in Drachten het idee om het kleurontwerp te herstellen. Er kwam een werkgroep, de bewoners werden enthousiast gemaakt en ook de Rijksgebouwendienst deed mee door de Rijkslandbouwwinterschool binnen het project te brengen. Hiervoor had Van Doesburg ook een kleurontwerp gemaakt, waarbij hij de secundaire kleuren oranje, groen en violet toepaste. Dat plan was nooit eerder uitgevoerd. De Papegaaienbuurt wordt tegenwoordig niet meer ervaren als een schimpnaam, maar algemeen gebruikt voor het buurtje.

Drachten Torenstraat 3-21/Houtlaan 22-26/Oosterstraat 23-27
 
Button