Drachten Stationsweg 118

Gemeentelijke monumenten

De Vereniging voor Christelijk Lager Onderwijs voor Dragten en Omstreken liet in 1922 deze school bouwen voor het geven van Uitgebreid Lager Onderwijs (ULO).

De architecten C.R. de Boer en diens Leeuwarder collega O.K. Riemersma ontwierpen in de typische Interbellumstijl een sober gebouw, met beneden drie lokalen en op de verdieping nog twee. Om het groeiende leerlingental te kunnen opvangen werd in 1938 aan de Schwartzenberghlaan een nieuwe vleugel toegevoegd, die in 1950 verder werd doorgetrokken. In 1988 werd het gebouw grondig opgeknapt en voorzien van een lift. Bij al die veranderingen bleef de oorspronkelijke hoofdvorm grotendeels intact, inclusief het fraaie centrale trappenhuis. Sinds de jaren negentig heeft het pand geen onderwijskundige functie meer.
De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg ontwierp bij de bouw diverse glas-in-loodramen voor kleine venstertjes en grote traplichten boven de hoofdingang. Bij verbouwwerkzaamheden in het begin van de jaren zestig zijn deze ramen verwijderd en op mysterieuze wijze verdwenen. Waarschijnlijk zijn ze verkocht. Van acht glas-in-loodramen is de verblijfplaats onbekend, de overige ramen bevinden zich in musea in Bloomington (Indiana), Wellesley (Massachusetts), Keulen, Karlsruhe en Krefeld. Ook het ontwerp van de granitovloer bij de ingang wordt aan Van Doesburg toegeschreven, maar het bewijs hiervoor ontbreekt.

Drachten Stationsweg 118
 
Button