Vorig artikel Volgend artikel

Drachten Oosterstraat 29 en 33

Gemeentelijke monumenten

De oorspronkelijke pastoriewoning van de Hervormde Gemeente in Drachten stond vanaf 1743 aan de Noordkade, tegenover de Grote Kerk. Deze woning werd in 1920 gesloopt om de nieuw aan te leggen Eerste Parallelweg (nu Torenstraat) aan te kunnen sluiten op de Noordkade.

In de Oosterstraat, toen ook nieuw aangelegd, kwamen twee pastoriewoningen met catechisatielokaal, die in de karakteristieke interbellumstijl wrden ontworpen door architect G.M. van Manen.
De vensters van beide panden zijn nog voorzien van de oorspronkelijke spijlen. Nummer 33 heeft zelfs nog de oorspronkelijke raamverdeling. De entrees van beide huizen zijn op elkaar gericht en staan onder een gemetselde overdekking. In 1937 kwam er een onder schilddak staand lokaal bij, dat de naam De Rijzende Zon kreeg.
Na de vorming van de Protestantse Gemeente in Drachten verloren de beide woningen hun oorsponkelijke doel. Ook voor de PKN-gemeente waren ze overbodig geworden, nadat het kerkelijk bureau verhuisde naar de nieuwe lokaliteiten bij de Zuiderkerk.

De nieuwe eigenaar heeft de panden in 2013 gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Drachten Oosterstraat 29 en 33
 
Button