Drachten Noordkade 52

Gemeentelijke monumenten

Johannes Hendriks van der Meulen (1840-1924) liet in 1869 dit herenhuis bouwen. Van der Meulen was kalkfabrikant en handelaar in agrarische producten en zou later jarenlang lid zijn van de Friese Staten, als landbouwdeskundige.

Hij stond bekend als Jonge Johannes en was getrouwd met Mintje van der Meer, dochter van de eerste huisarts die in het Bleekerhžs woonde . De eerste steen werd gelegd door Hendrik, het toen tweejarige zoontje van het echtpaar. Bij het huis hoorde een terrein dat liep tot aan de Houtlaan.
In 1925 werd het pand overgenomen door Crescendodirigent R. Kuiken, die er ging wonen en er zijn bedrijf in vestigde. Vanaf 1928 tot juni 1933 huurde de landbouwhuishoudschool op de verdieping drie ruimten, die werden gebruikt als keuken, naailokaal en theorielokaal. Later zou ook de christelijke school voor Buitengewoon Lager Onderwijs er gebruik van maken. Begin jaren zeventig stond het pand een tijdlang leeg, waarna er woonruimte en kantoren in werden gemaakt. De benedenverdieping werd later ingericht als restaurant en op de bovenverdieping werd een sportschool gevestigd.

Drachten Noordkade 52
 
Button