Vorig artikel Volgend artikel

Drachten Burgemeester Wuiteweg 14

Gemeentelijke monumenten

Deze woning aan de Burgemeester Wuiteweg is met de levens van veel Drachtsters verbonden. Van 1945 tot ver in de jaren vijftig was het pand namelijk in gebruik als kraamkliniek. Het is in 1914 gebouwd als woonhuis voor Rijksveearts De Boer, naar een ontwerp van architect Cees Rienks de Boer.

De eerste steen werd op 18 mei 1914 gelegd door Teuntje H. Hartogh. Burgemeester Jan Wuite Jzn. gebruikte het herenhuis een deel van zijn Smallingerlandse periode (1930-1941) als ambtswoning. Na het vertrek van de kraamkliniek vestigde oogarts W.J. Edens er zijn praktijk. Voor de bouwkundige aanpassingen die daarvoor nodig waren heeft architectenbureau Van Manen & Zwart het ontwerp gemaakt. De laatste bewoner was Rennie Beintema, een bekend Drachtster ondernemer. Na diens overlijden in 2007 is het pand verkocht. In 2010/'11 is het pand uitwendig gerestaureerd en inwendig verbouwd tot brasserie, met op bovenste etage zaalaccomodatie voor circa 40 personen.
De aangrenzende nieuwbouw doet helaas afbreuk aan de architectonische kwaliteiten van dit bijzondere gemeentelijke monument met een rijke geschiedenis. Anderen menen dat daardoor de schoonheid van het pand des te sterker naar voren komt

Drachten Burgemeester Wuiteweg 14
 
Button