Volgend artikel

Reünie Oud-medewerkers Sluisfabriek

Actueel

Bijna 24 jaar na het faillissement van de Sluis Machinefabriek in Drachten ontmoetten 69 voormalige werknemers elkaar in de oude productiehal. Ze haalden herinneringen op aan vervlogen tijden.

Het idee voor de reünie kwam van Trea Westra. Zij is de beheerder van de fabriek die tegenwoordig een creatieve broedplaats is voor kunstenaars en startende, duurzame ondernemingen. Heel graag wilde ze productiemedewerkers, directeuren, kantine- en kantoorpersoneel nog een keer bij elkaar brengen. ,,Omdat ik de skiednis en it DNA fan Drachten in waarm hert tadraach.”

Smelne's Erfskip had een kleine expositie ingericht. De nieuwe wethouder cultuur, Maria le Roy, was bijna de gehele bij de bijeenkomst aanwezig.

Binnen Smelne's Erfskip zijn we gestart met de voorbereiding van de geschiedschrijving van de Sluisfabriek, waarvan de start in 1896 in Groningen plaatsvond. Hiervoor hebben we afspraken gemaakt voor interviews met diverse oud medewerkers (van directeur tot monteur).

De Sluisfabriek is niet alleen een gemeentelijk monument maar staat ook symbool voor de naoorlogse industrialisatie van Drachten, als een van de eerste bedrijven in de in 1949 gereedgekomen 'industrieflat' aan de Oliemolenstraat.

Reünie Oud-medewerkers Sluisfabriek
 
Button