Historische stadswandeling door Drachten

1966 022 100

Kom alles te weten over de geschiedenis van Drachten tijdens de historische stadswandeling! Elke vrijdag organiseert Smelne's Erfskip i.s.m. Museum Dr8888 een wandeling langs de mooiste en interessantste plekken in de omgeving.

Inhoud programma
Het programma begint met een 20 minuten durende presentatie over het ontstaan van Drachten uit de dorpen. Daarbij komen o.a. Noord en Zuid Drachten, de vervening, opkomst van nijverheid en verval veen aan bod, evenals de opkomst van Philips. Na de presentatie maken de deelnemers onder leiding van een deskundige gids een stadswandeling langs diverse historische hoogtepunten die ook voorbij zijn gekomen in de eerder gegeven presentatie.

Informatie
Data: elke vrijdag
Tijd: 10.30 uur (duur ca. 2 uur)
Prijs: € 5 p.p.
Reserveer je plek telefonisch via 0512-515647.

 

Drachten Noorderbuurt Gr Bw 100

 

 

Historisch Centrum Smallingerland weer open

HCS Museum Dr8888 100Sinds 8 juli is Museum Dr8888 weer open voor het publiek en daarmee ook ons onderkomen; het Historisch Centrum Smallingerland (HCS). De openingstijden zijn gelijk aan die van het museum (dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00). Het HCS zelf is vrij toegankelijk maar u kunt uw bezoek natuurlijk combineren met een (betaald) bezoek aan het museum waar momenteel de tentoonstelling De schilder en zijn landschap is te zien.
Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag zijn vanaf 13.30 tot 16.00 vrijwilligers aanwezig, maar ook op andere dagen kunt u ons bezoeken.
In het HCS kunt u de komende maanden de kleine expositie De cichoreifabriek herleeft in Drachten bekijken en ook draaien we er de korte film Het verhaal van Smallingerland. Deze film vertelt het verhaal van het ontstaan van de verschillende landschapstypen in onze gemeente vanaf de ijstijd tot nu.

Door de geldende beperkingen i.v.m. corona mogen er maximaal 6 personen tegelijk in het HCS aanwezig zijn. Ook geldt er de onderlinge afstand van 1,5 meter.

 

 

18810630 100  Landschapsbiografie Smallingerland 100

Vrijheidspark Vrijburgh gaat van start

Vrijheidspark start 07 100DRACHTEN - Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en voorzitter Hilbrand Breuker van Smelne's Erfskip hebben woensdag 5 mei het projectdoek onthuld van het nieuwe Vrijheidspark in de wijk Vrijburgh. Het park wordt de komende maanden aangelegd en als alles volgens plan verloopt volgend jaar op 14 april officieel geopend.

Lees meer...

Historische Drachtster Courant op Delpher

TDr. Crt. 26 6 1954 100ientallen jaargangen van de historische Dragtster Courant zijn deze week digitaal doorzoekbaar geworden op website Delpher.nl. Het gaat om de periode van 1865 tot 1951.

De Koninklijke Bibliotheek werkt met website Delpher al jarenlang aan het gratis doorzoekbaar maken van alle mogelijke historische kranten en een groot aantal tijdschriften en boeken. Dit is een tijdrovend proces: het gaat stapje voor stapje.

De Leeuwarder Courant, de Friese Koerier, de Hepkema en het Friesch Dagblad zijn er al grotendeels in opgenomen. Kleinere streekbladen uit Friesland ontbreken in veel gevallen nog, tot spijt van sneupers en genealogen, die graag systematisch willen zoeken in dit soort bladen.

Lees meer...

Smelne’s Erfskip onder één dak bij Museum Dr8888

B20200603 100egin dit jaar zijn we verhuisd van De Opgang 2 naar het Museumplein 2. Daarmee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We hebben ons nieuwe onderkomen de naam HISTORISCH CENTRUM SMALLINGERLAND - afgekort HCS - gegeven.

Op 28 maart jl. wilden we feestelijk opengaan maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Vanaf 4 juni is het museum gelukkig weer beperkt open voor bezoekers. Voor ons HCS betekent dit dat onze archivarissen er weer terecht kunnen, maar dat er slechts 4 personen gelijktijdig in de ruimte aanwezig mogen zijn.

Als u ons wilt bezoeken dan kan dat voorlopig alleen op afspraak op woensdag- of vrijdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur. Er zijn dan vrijwilligers van Smelne’s Erfskip aanwezig om vragen te beantwoorden en om te assisteren bij streek- en familieonderzoek. Een afspraak kunt u maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20792051.

Borstbeeld P.K. Pel

SDSC08048 100inds 17 december staat dit borstbeeld van de 'romrofte' in Drachten geboren geneeskundige prof. dr. P.K. Pel in de hal van ziekenhuis Nij Smellinge. Het betreft een kopie van het beeld gemaakt door de eveneens 'romrofte' Drachtster boreling Pier Pander. Beide zijn dit jaar honderd jaar geleden overleden. Achter het beeld de deuren afkomstig uit het pand Zuidkade 12, het geboortehuis van P.K. Pel, later Zaadhandel Volbeda en nu Kooistra Kleding.

Pieter Klazes Pel moet daarbij niet verward worden met zijn gelijknamige grootvader. Dat was de eerste arts in Smallingerland. Zijn zoon Klaas Pieters Pel was huisarts in Drachten.

donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland