Bevrijding1945 100

Dinsdag 13 april van 19:15 tot 20:45.


Op zaterdag 14 april 1945 werd Drachten bevrijd. Hiervan zijn destijds prachtige beelden gemaakt door bakker E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt.
De film begint met stiekeme beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten.
Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.
Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

De opnames zijn gemaakt nabij de voormalige hoofdbrug, waar nu het carillon staat. Te zien is dat de winkeliers destijds uit voorzorg de winkels hadden dichtgetimmerd. Wat daarna volgt zijn de talrijke beelden van de festiviteiten en feesten. Te zien is dat er Duitsers worden opgepakt. Ook de leden van de ondergrondse staan uitgebreid op de film.
Op het feestterrein van de VVV, tegenwoordig het Kiryat Onoplein, is tenslotte de voetbalwedstrijd tussen de Canadezen en de ondergrondse gefilmd.
Voorafgaand aan de film vertelt Jan van Zinderen aan de hand van kaarten en foto’s het door hem en Peter Terpstra samengestelde verhaal van de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen.
Na afloop zal hij vanuit de bibliotheek vragen beantwoorden die online binnenkomen van de kijkers.

U kunt de lezing volgen via het videobelprogramma Zoom en u kunt na afloop ook vragen stellen. De lezing is gratis te volgen, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via de website van Bibliotheek Drachten www.bibliotheekdrachten.nl


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland