VoorbladM53 100

Vanaf week 40 (1 oktober 2020) in de verspreiding:

Artikelen:

Evacués hoefden niet net als onderduikers 'onzichtbaar' te zijn. Ruurd Verbeek kon dan ook opvallende Limburgers in Drachtstercompagnie signaleren tijdens de laatste oorlogswinter.

Tiny Mulder, geliefd Fries schrijfster, was nauw betrokken bij het Friese verzet in WO II. In geef Frysk schetst Arend Toering haar leven in en na de oorlogsjaren.

Johan Adolf Hillebrand bouwde twee­honderd jaar geleden het orgel in de Grote Kerk in Drachten. Henk Meijer vertelt over de geschiedenis van dit fraaie monument.

Minie Baron dook in de geschiedenis van de veemarkten in Smallingerland en doet daarvan verslag in een uitvoerig gedocumenteerd artikel, over 'levendigen handel' en 'goede prijzen'.

 

Ook Smallingerland heeft zijn Vianen. Durk Veenstra neemt ons mee naar dit kleine gebied in het noordoostelijkste gedeelte van Smallingerland.

Het Van Doesburg-Rinsemahuis, kleurrijk beschreven door Annemieke Keizer-Sloff.

Voorkant omslag
Drachten heeft ze allang niet meer: dwarsvaarten. Maar Drachtstercompagnie wel. De Kompenijster Dwersfeart stroomt nog steeds aan de oostkant van het dorp. Op de foto staat het noordelijke einde. Voorheen waren er nog een dwarswijk links, een brug en een kerk, maar die zijn wél weg. Wat er nog staat is it Gebouke dat op pagina 7 een rol speelt. Nieuw is het kunstwerk dat tien Kompenijsters in de vaart maakten: Wâlden, wiken en wyn. Foto Jaap van der Wal

Rubrieken
Van de voorzitter en Van de redactie.

Toen & Nu door Jaap van der Wal over de De Goudberch 2 in Drachtstercompagnie.

In Archivaria belicht Jan van Houten foto's van drie voormalige belastingkantoren.

Peter Karstkarel schrijft over oude grafzerken voor pandemieslachtoffers.

De middenfoto van Fokke Alma is gewijd aan de Grote Kerk in Drachten.

Douwe de Graaf bespreekt de bijzondere straatnaam Wierren in De Tike

Sofia Krol bespreekt in Bijzonder Boek het verzetsboek Tin iis van Tiny Mulder.

Thamar Beckx in Kunststukje met een coronaproof Museum Dr8888.

 

Voor donateurs is het blad gratis en zij krijgen het thuisbezorgd.
U bent al donateur van Smelne's Erfskip voor een minimumbedag van € 12,50; voor donateurs met postbezorging van ons blad € 18,50 per jaar.

Losse nummers – € 3,95, voor zover de voorraad strekt, ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein te Drachten.


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button