Verkoop boek 70 jaar ziekenhuis in Drachten

Zoals voor alle boeken geldt, is het boek Een blauw hart voor donateurs te koop bij secretaris Roelof Hazelhoff, De Rival 33a in Drachten. Het is het handigst om hem van te voren even te bellen: 0512 52 20 82 of te mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zolang de voorraad strekt, is het boek (tegen winkelprijs) ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein 5 te Drachten

Het boek kost voor donateurs € 15,95 (winkelprijs € 19,95).

Verkoop boek Drachtstervaart

Zoals voor alle boeken geldt, is het boek Drachtstervaart voor donateurs te koop bij secretaris Roelof Hazelhoff, De Rival 33a in Drachten. Het is het handigst om hem van te voren even te bellen: 0512 52 20 82 of te mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zolang de voorraad strekt, is het boek ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein 5 te Drachten

Het boek kost voor donateurs € 14,50 (winkelprijs € 18,50).

Presentatie boek Drachtstervaart

PresDrVrt 100Op donderdag 12 november is het boek over de Drachtstervaart gepresenteerd. Het was een bijzondere avond, waarbij het eeerste exemplaar werd aangeboden aan de burgemeester van Smallingerland, de heer Tj. van Bekkum. Daarop werden nog 10 exemplaren aangeboden, aan de schrijvers van het boek. Gezien de opkomst en het aantal verkochte boeken mag de avond succesvol heten. Een schitterend artikel over de boekpresentatie vindt u op de webpagina van de Drachtster Courant. Het artikel kunt u hier terugvinden.

Stroffelstiennen in Smallingerland

In magazine 38 van oktober 2015 wordt uitgebreid aandacht besteed aan "Stroffelstiennen". De bedoeling is dat deze stenen in de openbare ruimte de plek gaan markeren, waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond. Ondertussen is een groot deel van de uiteindelijke kosten reeds gedekt en zijn er ook al 3 stenen geadopteerd.

Wij kunnen daarbij uw hulp nog gebruiken, elke bedrag is welkom als bijdrage. Het bedrag kan overgemaakt worden op het bankrekeningnummer van Smelne's Erfskip, onder vermelding van Stroffelstiennen.

Het is ook mogelijk om een steen te adopteren. Maak dan € 150,00 over op de bankrekening van Smelne's Erfskip, onder vermelding van de te adopteren naam. De namen vindt u op pagina 13 van magazine 37 (mei 2015).

Nummer 38 - Oktober 2015

M38-voorkaft-100Magazine 38 (oktober 2015) is verschenen.

In dit magazine o.a. de volgende artikelen:

Boek Het Compagniester Verlaat verschenen

Onlangs is het boek Het Compagniester Verlaat, geschreven door Ruurd Verbeek, verschenen. Centraal in het boek staat de bedrijvigheid die aan het begin van de twintigste eeuw ontstond rond het Verlaat van Drachtstercompagnie. Daarbij gaat het in het bijzonder om de coöperatieve zuivelfabriek, die van 1908 tot 1933 aan de noordzijde van de Marrewyk in bedrijf was en om de erbij horende graanmaalderij, die het langer volgehouden heeft, maar uiteindelijk gesloopt is. Ook wordt uitvoerig aandacht besteed aan het al eerder, in 1900, opgerichte particuliere zuivelfabriekje aan de Siktaris Eringawyk en aan de oprichters ervan.

Lees meer: Boek Het Compagniester Verlaat verschenen

Activiteiten Jier Fan 't Smellinger lânskip

logo 150

De agenda van het cultuurhitorisch jaar 2015

Jier Fan 't Smellinger lânskip

Wordt bijgehouden op:

http://www.smallingerland.nl/Int/Cultuur-en-recreatie/Cultuur-en-recreatie-Jier-fan-t-Smellingerlanskip.html

de informatie folder is hier te downloaden.

Thema-avond over Dam Jaarsma groot succes!

 

De grote zaal van de complex bij de Zuiderkerk was op 19 november jl. volgestroomd voor de thema-avond over Dam Jaarsma – ferhalesamler by útstek. Het werd een prachtige avond. In een boeiende afwisseling tussen Douwe Kootstra en Iris Rusz vertelde Douwe op zijn beeldende manier een aantal door Dam Jaarsma verzamelde verhalen, terwijl Iris deze verhalen mooi in de context van de persoon Dam Jaarsma en zijn leven zette.
Onderstaande foto-impressie geeft een beeld van deze zeer geslaagde avond.

DJ01 WAL4628 470px 
 DJ02 WAL4629 470px
 DJ05 WAL4632 470px
 DJ06 WAL4640 470px
 DJ07 WAL4617 470px
 DJ08 WAL4636 470px
 DJ09 WAL4619 470px
 DJ10 WAL4620 470px
 DJ11 WAL4621 470px
 DJ12 WAL4622 470px
 DJ13a WAL4642-470px
 DJ14 WAL4649 470px

Volle kerk bij Thema-avond over 150 jaar Drachtster Courant en fotoboek Smallingerland in oude beelden

26 mei 2014 was een bijzonder feestelijke dag: de Drachtster Courant bestond precies op die dag 150 jaar en het fotoboek Smallingerland in oude beelden kwam uit. Beide onderwerpen kwamen die maandag op onze thema-avond aan bod. En wat ligt meer voor de hand dan dat we de Drachtster Courant zelf aan het woord (en beeld!) laten over deze avond? Daarvoor: klik hier

 

 

 

App SE "in de lucht"

De app van Smelne's Erfskip is "in de lucht". Ga via uw internetbrowser naar www.app.smelneserfskip.nl en de app wordt gedownload op uw PC, smartphone of tablet. Lees meer via het tabblad "publicaties" onder app. of klik HIER.

Thema avond 26 mei 2014

Op maandagavond 26 mei wordt het eerste exemplaar van het fotoboek Smallingerland in oude beelden uitgereikt aan de burgemeester van Smallingerland, Tjeerd van Bekkum. Dit fotoboek bevat een ruime selectie van Smallingerlandse foto's die tussen 1927 en 1949 in het weekblad Fen Fryske Groun zijn gepubliceerd. Ze geven een prachtig tijdsbeeld, waarbij niet alleen gebouwen, straten en landschap-pen zijn gefotografeerd, maar ook mensen – prominenten en 'gewone' burgers – met hun bezigheden. Ook het cultureel-maatschappelijk leven uit die tijd trekt voorbij, van bijenmarkt tot zangkoor. Nog niet eerder zijn de unieke foto's met hun vaak interessante, bloemrijke en (in onze ogen) soms merkwaardige bijschriften op deze manier gebundeld.
Smallingerland in oude beelden is een uitgave van Van der Let & Partners Identity, in samenwerking met Smelne's Erfskip. Het boek – gebonden in een harde kaft – is op groot formaat (A4) gedrukt en telt 144 pagina's. Het kost deze avond slechts € 15,-- (in de boekwinkel € 17,50).

Cover SIOB

Nog een feest: de Drachtster Courant jubileert! Precies op deze dag, 26 mei, kwam 150 jaar geleden de eerste editie uit. In al die jaren (met een korte onderbreking in de Tweede Wereldoorlog) heeft de Drachtster Courant een belangrijke rol gespeeld door vele generaties onder meer via nieuws, opinies, aankondigingen en advertenties op de hoogte te houden van wat er zoal in deze contreien leefde en speelde. Daarmee is de krant een belangrijke drager van onze regionale geschiedenis en behoort zij tot ons cultureel erfgoed. Reden genoeg om Fokke Wester aan het woord te laten over de geschiedenis van 'zijn' krant. Hij werkte van 1991 tot 2008 als journalist voor de Drachtster Courant en sinds dit jaar is hij wederom werkzaam bij de krant. In zijn relaas zullen tal van markante personen, bijzondere gebeurtenis-sen en smeuïge anekdotes de revue passeren.

150 jaar Drachtster Courant
Spreker: Fokke Wester
Datum: Maandagavond 26 mei 2014
Locatie: Rooms-Katholieke kerk, Pier Panderstraat 1, Drachten
Parkeren: Kiryat Onoplein (in de omgeving van de kerk zijn de parkeermogelijkheden beperkt)
Tijden: Aanvang 19.30 uur; deuren open vanaf 19.00 uur; einde 22.00 uur
Toegangsprijs: € 4 voor donateurs, € 5 overige bezoekers inclusief twee keer koffie/thee

 

Gerealiseerd door Sugarmice